Een ingestikte plooi is de meest voorkomende maakwijze van gordijnen in Nederland. Een mooie eigenschap van plooien is dat ze gelijkmatig zijn en naar eigen wens te maken zijn. In onderstaande clip zien we onze collega plooien maken op een geavanceerde naaimachine.
Deze machine helpt bij drie eigenschappen:
- De stof wordt om een instelbare liniaal gevouwen, waardoor de diepte bepaald wordt. Hoe groter de afstand van deze lat, hoe dieper de plooi. Elke plooi van hetzelfde gordijn wordt met dezelfde diepte verwerkt.
- Aan de machine hangt een laser gekoppelde aan een tweede liniaal. Na het maken van de eerste plooi, schuift onze collega het gordijn verder zodat de laser op de vorige plooi schijnt. Op deze manier wordt verzekerd dat de afstand tussen elke plooi identiek is.
- Bij het stikken van de plooi wordt een kunststof haak ingevoerd, waarbij het haakje ingesteld staat op een aantal centimeters bepaald door onze collega. Dit "hoofdje" is daarom bij elke plooi gelijk.
Tacken
Het resultaat van bovenstaande stappen is in alle gevallen een enkele plooi. Soms blijft het daarbij, maar er zijn veel verschillende soorten plooien. De verschillende plooivormen hebben we ook schematisch weergeven in artikel "Plooivormen". Een populaire ander type is de vlinderplooi. Dit begint als een dubbel zo grote enkele plooi, die daarna ingevouwen wordt en met een klein stiksel vast gezet wordt. Dit proces noemen wij "tacken":
Tip! Lees artikel "Onder de rail plaatsen, of de rail bedekken?" om te leren hoe je gordijnen het beste te plaatsen zijn.
Opmerkingen
0 opmerkingen
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.